Stoppen met Twitter, cold turkey

Het afgelopen weekend begon ik mij ineens af te vragen hoe het zou zijn als ik een tijdje zou stoppen met Twitter. Laten we zeggen een week of twee. Of รฉรฉn. Sinds zondagavond heb ik op alle mogelijke manier Twitter – tijdelijk – uit mijn leven verbannen. Ik laat de e-mails die door Twitter worden verstuurd automatisch archiveren, ik heb Twidroid van mijn mobiele telefoon verwijderd en ik heb de Twitter widget van mijn pagina op Netvibes gehaald.

Waarom stop ik nu ineens met Twitter. Goede vraag. Ik geloof dat ik het antwoord zelf niet eens helemaal heb. Ik merkte in ieder geval dat ik best verslaafd ben. Op zich niet zo erg of gek, een heleboel mensen zijn ook verslaafd aan bellen, SMS’en of aan televisie. Toch vond ik het niet heel wenselijk om verslaafd te zijn aan Twitter, aangezien daar heus niet mijn belangrijkste contacten te vinden zijn. Wat dat betreft kan ik beter bellen of SMS’en. Of MSN’en. Doen mensen dat nog?

Een andere reden hangt samen met wat ik hierboven heb geschreven. De meeste mensen die ik in real life spreek, zitten niet op Twitter. En zij vinden dat ook niet erg. Ze vinden het eerder gek dat ik wel op Twitter zit. Als je ze dan uitlegt waarom het leuk is om te twitteren vinden ze die redenen die je noemt lang niet altijd slechte redenen maar overtuigd raken ze ook niet. Want wat maakt het eigenlijk uit dat je eerder op de hoogte bent van nieuwsfeitjes? Heb je dan iets gemist? Omdat ik op Twitter zat wist ik altijd over van alles en nog wat, maar die informatie leek bij niet-twitteraars nooit zoveel indruk te maken. Waarom onthoud ik die informatie dan eigenlijk?

Nou ja, dit soort gedachten deden mij besluiten om maar eens uit te proberen hoe het is om te leven zonder Twitter. Tot nu toe bevalt het niet slecht, al is het wel eens wat onwennig. Het blijkt ook lastig te zijn. Wanneer je naar personen op zoek bent kom je wel eens een twitteraccount tegen. Tot nu toe kijk ik dan maar niet en probeer ik op een andere plek de informatie te vinden.

Ook onwennig is het publiceren van deze blogpost. Normaal gesproken zou ik dan namelijk de link op Twitter verspreiden en daar een redelijk aantal bezoekers aan overhouden. Nu is dat er niet meer bij. Zou jij dat voor mij willen doen? Ik ben namelijk nogal abrupt vertrokken van Twitter en ongetwijfeld zijn er mensen die sinds mijn laatste tweet zich afvragen waarom ik eigenlijk – tijdelijk – vertrokken ben. Je kan daarvoor deze link gebruiken.

Denk jij ook wel eens na over stoppen met Twitter? Waarom, of waarom niet? En als je niet twittert, waarom dan eigenlijk niet?

14 Reacties

 1. Monica Oosthof
  Posted 4 maart 2010 at 11:52 | Permalink

  Hoi Walter,

  Grappig dat je tijdelijk stopt met Twitter. Ik merk dat sinds ik steeds meer mensen volg ik niet alles meer bij kan benen. Ik volg dan maar 77 mensen maar die posten zovaak een bericht dat ik soms uren bezig ben om alles terug te lezen. Op de een of andere manier vind ik hun berichten niet interessant genoeg om steeds bij te houden en dan ga je na verloop van tijd minder vaak kijken of er nog iets interessant is. Daarbij lees ik ook veel nieuws weetjes op de daarvoor bestemde nieuwssites [dvhn, rtvnoord, telegraaf]
  Voor mij is Twitter steeds meer een aflopende zaak. Helemaal omdat er nog meer sites zijn waar je ook aan ‘mee wilt doen’.

  In ieder geval
  Succes met het overleven zonder Twitter.

  P.s. de link naar jou blog stond op twitter ๐Ÿ˜‰

 2. Posted 4 maart 2010 at 14:59 | Permalink

  Hoi Monica,

  Bedankt voor je reactie. Ik heb inderdaad niet het gevoel dat ik qua nieuws iets mis. Ook scheelt het me een hoop concentratie. Elke keer ‘even kijken’ wat er op Twitter wordt gezegd haalt je toch uit de flow. Wat ik vooral mis is de connectie met het netwerk van contacten dat ik op Twitter heb.

  Leuk dat je de link op Twitter vond! ๐Ÿ™‚

  – Walter

 3. Menno
  Posted 10 mei 2010 at 13:52 | Permalink

  ik twitter niet en dat wil ik graag zo houden.
  Het lijkt mij weer een modieuze uitspatting waar je over 10 jaar niets meer over hoort. Het is weer zoiets om de leegte van het leven te vullen met zoveel mogelijk zooi waar je net niks aan hebt. Als men zingeving van het leven zoekt kan je ook denken aan een gezin. Dan telt je inbreng echt mee en het houdt je van de straat.
  Maar ja, ieder zijn meug…

 4. Posted 11 mei 2010 at 08:58 | Permalink

  Bedankt voor je aanvulling Menno. Ik denk trouwens dat Twitter voor velen niet zoveel met zingeving te maken heeft hoor…

 5. Vanessa
  Posted 14 november 2010 at 12:47 | Permalink

  Heeey Walter,

  Het doet me goed dat je deze hype hebt afgezworen..
  Ik heb nog nooit een Twitterpagina, bericht of weet ik wat gezien.
  Het lijkt me ook niet nodig om te overleven, dit gaat zonder Twitter uitstekend.
  Tevens lijkt het me ook erg vervelend om met een kersverse Twitterverslaafde op reis te gaan. Goed dat je op tijd hebt besloten deze verslaving te ontwennen.

  Liefs
  Vanessa

  ps, leuk je site!

 6. Vanessa
  Posted 14 november 2010 at 12:48 | Permalink

  Oh..ik zie dat je bericht al heel oud is..haha
  Ik post ook nooit op dit soort berichten of elders.

  Hmmm misschien moet ik toch een keer een cursus bij je volgen ๐Ÿ™‚

 7. Posted 14 november 2010 at 15:29 | Permalink

  Ha Vanessa,

  Bedankt voor je reacties maar inderdaad is het al een oud bericht en ben ik al lang weer aan het twitteren :-).

  Overigens komt er binnenkort een vervolg op dit bericht maar dat laat ik je nog wel even per mail weten (aangezien je niet twittert ๐Ÿ˜‰ ).

  – Walter

 8. De Heus
  Posted 2 december 2010 at 23:44 | Permalink

  Twitter is een naam voor iets wat we al JAREN doen. Ouwenelen m.b.v. een stukje software op het www. Waarom dat nu ineens Twitter moet heten en ineens “iedereen” “het” doet… Helemaal gaar wordt het, als citaten van jan en alleman ineens vergezeld moeten gaan met met de toevoeging dat hij/zij dit of dat op Twitter meldde… Morgen staat er weer iemand op die “TheFlow” het web op slingert en daarmee kun je zo heerlijk… juist ja. “Heb je die flow van Ernst H. de Bock al gehoord?” “Go, gisteren meldde Jan den Hartor nog in een Flow dat zijn schatje in verwachting is..”

 9. Posted 4 november 2011 at 22:19 | Permalink

  Hoi Walter,
  Ik twijfel of ik zal stoppen met Twitteren. Het maakt m’n leven onnodig druk met iets wat eigenlijk niet noodzakelijk is en niet echt iets oplevert. Zit bijna op de 2000 volgers maar daardoor is er zoveel connectie dat je de connectie kwijt raakt. Advies voor me?

 10. Posted 4 november 2011 at 22:48 | Permalink

  Hoi Bart,

  Weet je zeker dat het je niet iets oplevert? Voor een spreker is Twitter een prima tool om zich te profileren en als ik je tweets lees dan doe je dat ook. Zo houd je jezelf in beeld en hoewel je volgers je misschien niet boeken, doen hun vrienden en collega’s dat misschien wel na een aanbeveling.

  Wel valt op dat je wel erg veel mensen volgt. Dat vond ik het meest irritant aan Twitter, ik had het idee dat ik ook al die updates moest lezen. En er zit zoveel tussen wat me totaal niet interesseert. Wellicht is dit ook de reden dat je zelf zoveel volgers hebt maar je zou eens kunnen kijken of het wat is om dat aantal eens flink terug te brengen. Houd alleen die mensen over die je echt van interessante informatie voorzien, in combinatie met mensen die je persoonlijk goed kent misschien.

  Toen ik op reis ging voor een paar maanden heb ik iedereen ontvolgt. Ik wilde niet, wanneer ik zelf een update wilde plaatsen, telkens geconfronteerd worden met al dat getwitter. Nu volg ik zo’n 50 mensen (in plaats van ruim 200 voor mijn reis) en dat is eigenlijk wel lekker rustig. En mijn aantal volgers is nog steeds ongeveer gelijk.

  Succes met je keuze ๐Ÿ™‚

 11. Posted 4 oktober 2013 at 07:53 | Permalink

  Ik ben gestopt met Twitter voor een maand en het volledig veranderde mijn denken over meestal alles.

 12. Posted 19 oktober 2013 at 11:01 | Permalink

  Ik ben gestopt met Twitter voor de rest van mijn leven, omdat het maakt mijn leven zo druk.

 13. Posted 29 oktober 2013 at 08:10 | Permalink

  En heb je ook een grafsteen voor je twitteraccount gemaakt? ๐Ÿ˜‰

 14. Posted 6 oktober 2014 at 21:03 | Permalink

  Ik ben gestopt met twitter teveel van het goede.

Plaats een reactie

Je email zal nooit geplubiceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>