Slimmer zoeken op Marktplaats

Omdat ik binnenkort verhuis naar een nieuwe woning ben ik driftig op zoek naar nieuwe spulletjes. Marktplaats helpt daarbij om flink te besparen op de kosten. Waarom zou je immers alles nieuw kopen? Maar hoe vind je nou precies datgene waar je naar op zoek bent, of het nou schaars is of in overvloed beschikbaar? Met deze trucjes zoek je een stuk makkelijker en hou je het nieuwe aanbod in de gaten.

Booleaanse en operatoren en meer

Grote kans dat je er nog nooit van gehoord hebt maar booleaanse operatoren zijn ontzettend handig bij het vinden van allerlei informatie op internet. Booleaanse operatoren zijn codewoorden die je kunt gebruiken in zoekopdrachten om je zoekopdracht gerichter te maken. De belangrijksten zijn AND en OR, en deze worden door de meeste zoekmachines ondersteund. Wanneer je op Google bijvoorbeeld zoekt naar schoen OR laars krijg je als het goed is resultaten met òf het woord schoen, òf het woord laars (in de praktijk krijg je ook resultaten waar synoniemen in voorkomen of waar beide woorden in voorkomen). Zoek je op rood AND schoen dan krijg je alleen resultaten waar zowel het woord rood als het woord schoen in voorkomen.

Naast booleaanse operatoren zijn er andere zoekoperator die erg handig zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld de aanhalingstekens. Wanneer je twee of meer woorden tussen aanhalingstekens zet geef je daarmee aan dat je alleen resultaten wilt waarin de woorden op die manier voorkomen. De zoekopdracht “vloer lamp” levert bijvoorbeeld geen pagina’s op waarin staat deze lamp kan niet op de vloer staan. Een beetje een vergezocht voorbeeld wellicht, maar je snap het idee vast. Ook interessant is het gebruik van minnetjes. Daarmee kan je bepaalde woorden uitsluiten. Gebruik bijvoorbeeld -IKEA wanneer je geen advertenties wilt zien waarin het woord IKEA voorkomt.

Operatoren combineren

Om een echt slimme zoekopdracht te doen, combineer je verschillende zoektermen en zoekoperatoren met elkaar. Hierbij kan je, net zoals bij iets complexere rekensommen, haakjes gebruiken om aan de zoekmachine duidelijk te maken wat je precies wilt. Ik geef je een aantal voorbeelden:

(nikon OR nikkor) AND (macro OR micro) -tamron

Zo’n soort zoekopdracht zou ik gebruiken als ik op zoek was naar een macrolens van Nikon. De lenzen van Nikon hebben officieel als merknaam Nikkor, maar niet iedereen gebruikt die naam. Ook hebben mensen het wel eens over micro in plaats van macro. Als laatste heb ik -tamron toegevoegd omdat ik geen lenzen van het merk Tamron wil (in de praktijk heb ik er niet zoveel op tegen hoor). Door haakjes te gebruiken geef ik aan dat de advertentie òf nikon, òf nikkor mag bevatten, en (AND) dat er ook macro òf micro in moet staan.

(“staande lamp” OR vloerlamp OR “vloer lamp”) AND design -IKEA

Met deze zoekopdracht vind je advertenties met de woorden staande lamp, òf vloerlamp, òf vloer lamp (om rekening te houden met de Engelse ziekte) èn het woord design, zonder het woord IKEA.

Aanbod in de gaten houden met RSS

Ik vind het altijd zeer irritant om eens per dag (of meerdere malen) heen en weer te moeten naar marktplaats.nl, m’n slimme zoekopdracht in te voeren om te kijken of er toevallig nieuwe advertenties bij zijn gekomen. Met RSS feeds kan je op één centrale plek alle nieuwe advertenties van al je verschillende zoekopdrachten in de gaten houden. Op de werking van RSS feeds ga ik in dit artikel niet in, maar op deze pagina kan je er alles over lezen. Voor elke zoekopdracht op Marktplaats kan je je ook abonneren op de RSS feed. Dit doe je door rechtsonderaan een pagina met zoekresultaten op het oranje icoontje te klikken en het adres van de pagina waar je op terechtkomt over te nemen in je RSS-lezer. Nu kan je met je RSS-lezer in de gaten houden of er nog nieuwe interessante advertenties zijn geplaatst en hoef je nooit meer iets te missen.

Hopelijk had je wat aan dit artikel. Wat zijn jouw marktplaats trucs?

2 Reacties

  1. Posted 2 januari 2012 at 01:04 | Permalink

    TipZoeker.nl zoekt voor jou. De site leest de rss stream en stuurt je email. Ook kun je op TipZoeker.nl je zoekresultaten bekijken.

  2. Ansjovis86
    Posted 26 juni 2015 at 20:03 | Permalink

    Thanks man. Dit is echt handig. Ik ben een soort van eigen RSS feed aan het bouwen die reageert op bepaalde features in een advertentie. Met die booleans kan ik nu veel preciezer zoeken, op de producten die ik wil tracken. Awesome!

Plaats een reactie

Je email zal nooit geplubiceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>