Omgaan met RSS in WordPress

Een klasgenoot van mij vertrekt in januari voor een half jaar naar de Verenigde Staten. Om haar vrienden, familie en kennissen op de hoogte te houden van wat ze mee maakt gaat ze een blog bij houden. Toen ze liet weten daarmee te beginnen heb ik haar aangeraden om dan WordPress op een eigen domein te installeren. Na wat horten en stoten is dat haar helemaal zelf gelukt. OK… Bijna helemaal.

WordPress installeren is op zich niet moeilijk maar na het installeren ben je helaas nog niet klaar. Je kan je blog aan alle kanten op maat maken en optimaliseren. Dat kan best lastig zijn. Ik kreeg dan ook vanochtend een mailtje van haar met de vraag hoe ze de RSS feed van haar blog het beste kan regelen. In plaats van terug te mailen heb ik maar besloten er een stukje over te schrijven.

Ik ga niet beginnen aan een uitleg over wat RSS feed zijn. Ik wil er alleen dit over kwijt (Nieuwsgierig? Wikipedia lest de dorst!):

 1. Het is handig;
 2. Ieder weblog moet er een hebben.

Zoals je ook op Wikipedia kunt lezen zijn er verschillende versies van RSS. De ene RSS lezer leest de ene versie en een andere leest weer een andere versie van RSS. Dat betekent dus dat je een heleboel feeds aan je blog moet koppelen en dat de lezer dan zelf maar moet snappen welke hij moet hebben. Dat kan makkelijker

Enter Feedburner

Feedburner is een webdienst die ervoor zorgt dat iedere gebruiker je RSS feed altijd in het juiste formaat te pakken krijgt. Het werkt vrij simpel:

 1. Maak een account aan op www.feedburner.com en log in;
 2. Voer in het tekstvak onder ‘Burn a feed right this instant’ het adres van je weblog in;
 3. Pas op de volgende pagina eventueel het adres van je nieuwe feed aan de titel ervan;
 4. Kopieer de locatie van het adres wat je op de volgende pagina krijgt;
 5. Druk op Next en vink de bovenste twee vakjes op de volgende pagina aan.

Nadat je dit hebt gedaan heb je een RSS feed op de server van Feedburner. Je moet er nu voor zorgen dat er vanaf je weblog wordt verwezen naar deze nieuwe feed, in plaats van het standaard adres van je feed. Om dat te doen kan je voor WordPress een hele handige plugin installeren: Feedburner FeedSmith (lees hier of hier hoe je plugins installeert). Nadat je deze plugin hebt geïnstalleerd ga je in je wordpress admin naar ‘Settings -> Feedburner’. Vul in het eerste vakje het adres van je Feedburner feed in (als het goed is heb je die nog onder [CTRL] + V staan).

Druk op opslaan en voila! Iedereen kan zich nu (redelijk) gemakkelijk op je RSS feed abonneren en jij kan bijhouden hoeveel mensen dat doen (op feedburner.com).

10 Reacties

 1. Posted 11 januari 2010 at 01:22 | Permalink

  Ik kwam je site tegen door te zoeken naar RSS.
  Ben er zelf nu een beetje mee aan het testen.
  Een paar blogvrienden wil ik er mee gaan volgen.
  Volgens mij zie ik dan meteen of ze iets gepost hebben.
  Wat ik me afvraag is of jij bijv. nu ook mijn weblog http://www.knappers.nl gemakkelijk kunt volgen via RSS.
  Volgens mij heb ik het goed ingeschakeld?
  Dank voor je test eventueel.

  • Posted 11 januari 2010 at 10:44 | Permalink

   Hoi John,

   Je RSS feed doet het hoor. Niet op de manier zoals in deze handleiding staat, maar dat is ook niet absoluut nodig.

   Groeten,

   Walter

 2. Posted 21 juli 2010 at 18:01 | Permalink

  Beste John,

  dank voor je uitleg.
  Volgens mij werkt het maar ik zit nog wel meer één vraagje.
  Ik zie op mijn site nergens iets terugkomen mbt tot RSS.
  Hoe weet een bezoeker nu dat ie zich op mijn site kan abonneren op RSS?
  Iets waar ie op kan klikken of zo.

  Misschien is het een heel domme vraag maar toch….. 🙂

  m.vr.gr.

  Ger

 3. Posted 22 juli 2010 at 22:42 | Permalink

  Een en ander is al opgelost John.
  Maar toch bedankt

 4. Anton
  Posted 13 september 2010 at 21:41 | Permalink

  Beste Walter,

  Ik heb de door jou beschreven stappen gevolgd, maar heb dezelfde vraag als mijn voorganger, namelijk hoe weet een bezoeker dat hij/zij zich kan abonneren? Geen idee hoe dat moet wil je dat uitleggen?

  Bij voorbaat dank,
  Anton

  • Posted 14 september 2010 at 09:23 | Permalink

   Dag Anton,

   Veel browsers checken zelf of een website RSS feeds aanbiedt en bieden dan een ingebouwde mogelijkheid om je daarop te abonneren. In Firefox verschijnt bijvoorbeeld een RSS icoontje in de adresbalk wanneer er feeds op de website zijn. Dat is dus één manier waarop mensen zich kunnen abonneren.

   Een andere mogelijkheid is dat je zelf ergens op je website een link plaatst naar de feed. Mensen kunnen dan vervolgens het adres van die link in hun RSS lezer invullen om zich te abonneren. Je kan daarvoor de link http://example.com/?feed=rss of http://example.com/feed/ gebruiken. Natuurlijk wel even example.com vervangen door de domeinnaam waar jouw weblog op staat. Via deze link kun je meer informatie vinden over de verschillende RSS feeds die je met WordPress kunt aanbieden.

   Lukt het zo?

   – Walter

 5. peter
  Posted 31 mei 2011 at 14:36 | Permalink

  ik wilde dit ook toepassen op mijn blog
  maar ik krijg het niet werkende
  wat doe ik verkeerd

 6. Posted 31 mei 2011 at 14:47 | Permalink

  Da’s een goede vraag Peter! En helaas onmogelijk voor mij te beantwoorden. Kan je iets meer in details treden?

 7. Janneke
  Posted 1 augustus 2011 at 03:44 | Permalink

  Hai Walter,
  Ik wilde mij aanmelden bij FeedBurner en tot mijn verbazing kende hij mijn blog daar al! Nu staat hij er zelfs 2 keer. Ik heb de site doorgegeven die ik krijg als ik op de RSS button onderaan mijn site klik
  Nu is mijn probleem eigenlijk. Ik heb al (standaard vanuit mijn thema volgens mij) een RSS button onderin mijn pagina… Maar als je daar op klikt.. zie je een vreemde site met een hoop tekst. Die had ik dus bij FeedBurner doorgegeven (gaf hij standaard als keuze) en ik zie daar dus wel mijn nieuwe (test) blogposts, maar niet als ik op de RSS button op mijn site klik!
  Hoe krijg ik dat nu goed werkende?

  Ik hoop dat u me kunt helpen. Want het artikel is verder top!

  O mijn website staat momenteel op http://www.RootbeerBeauty.nl/wordpress

  En de site waar je terecht komt als je op de RSS button klikt is http://www.rootbeerbeauty.nl/wordpress/?feed=rss2

  Alvast bedankt! Met vriendelijke groeten,
  Janneke

  • Posted 1 augustus 2011 at 14:01 | Permalink

   Hoi Janneke,

   Heb je wel de plugin waar ik over schrijf geïnstalleerd?

   – Walter

Plaats een reactie

Je email zal nooit geplubiceerd of gedeeld worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>